Vorige

De juiste inzichten voor je hr-beleid in 2024: ontdek ze in onze Inspiratienota

16 januari 2024 Werkgevers
Chris Wuytens

Hoe zal het personeelsbeleid van jouw organisatie zich de komende maanden ontwikkelen om antwoorden te bieden op nieuwe en bestaande uitdagingen? Hoe bouw je een aanpasbare hr-strategie op, die inspeelt op een steedse veranderende realiteit?

Via onze jaarlijkse Inspiratienota willen we werknemers en bedrijven stimuleren. Aan de hand van data die voortkomen uit eigen en externe bevragingen en analyses proberen we de juiste voorspellingen en inzichten te geven die wij belangrijk achten. Voor deze editie belichten we 5 hr-werven die de basis zullen vormen voor een flexibele en moderne hr in 2024. Vanuit onze kennis willen we je graag ondersteunen om je positie als werkgever nog sterker te maken.

Leestijd: Later lezen?

Werf1: naar een duurzame hr

Een duurzame werkgever zijn. Het is een item dat hoog op de agenda staat en zal blijven staan de komende jaren. Maar wat bedoelen we hier precies mee? Hoe word je een duurzame werkgever en organisatie?

Duurzame loopbanen

De arbeidskrapte blijft helaas aanwezig en voelbaar binnen bedrijven: het is moeilijk om (de juiste) mensen aan te trekken én om je huidige werknemers te behouden. Door ervoor te zorgen dat ze op een duurzame en zinvolle manier aan de slag kunnen blijven binnen je bedrijf en kunnen doorgroeien op basis van hun interesses en potentieel, zullen je werknemers gemotiveerder en gelukkiger zijn, waardoor ze minder snel over het muurtje zullen kijken.

Werf 2: naar een flexibele, lerende organisatie

Bedrijven gaan soms hard op vlak van veranderingen en nieuwigheden. Ga je dan telkens op zoek naar nieuwe werknemers om de concurrentie bij te benen? Vaak is er reeds heel wat talent aan boord die mits upskilling (bijscholing) en reskilling (omscholing) een perfecte match kunnen zijn voor een nieuwe functie. Een win-win want je houdt je bestaande medewerkers langer tevreden.

Wist je dat er heel wat opleidingsvormen en trajecten bestaan waarop je kan inzetten?

Werf 3: naar een hybride loonmodel

Naast hybride werken, hybride leren kan je ook hybride gaan verlonen. Het klassieke verloningssysteem dooft stilaan uit, want een verloning op basis op basis van prestaties en verworven competenties kan een mooie motivator zijn om als medewerker mee te groeien met de organisatie.

Werf 4: naar een holistisch welzijnsbeleid

Nog nooit piekte mentaal welzijn zo hard als na de corona pandemie. Het is verankerd binnen quasi elke organisatie en maakt deel uit van elk degelijk hr-beleid. Als een werknemer zich niet goed voelt in zijn/haar vel, heeft dit onvermijdelijke gevolgen en dus wil je hier als werkgever extra aandacht aan besteden.

Hoe kan je onnodige mentale stress vermijden? Er zijn een aantal zaken die je proactief kan doen om bijvoorbeeld burn-outs te vermijden.

Werf 5: naar een moderne, technologische hr

Digitalisering binnen hr focust vandaag hoofdzakelijk op payroll, loonverwerking en hr-processen zoals vakantie aanvragen en aanpassingen van persoonsgegevens. Maar hoe zit het met de digitalisering van soft-hr? Kunnen we aan de hand van technologie welzijn en mentale gezondheid in kaart brengen? Wat als je je ziekteverzuim zou kunnen analyseren aan de hand van slimme data of je personeelsverloop kon voorspellen?

De ambitie om Artificiële Intelligentie te omarmen op de werkvloer is er, maar nog niet alle bedrijven zijn hier (even sterk) op voorbereid. Een mooie opportuniteit voor 2024.

Je nog meer laten inspireren?

Creëer inzicht in je eigen hr en kijk waar je eigen groeikansen liggen. We zoomen dieper in op deze vijf hr-werven in onze Inspiratienota. Download deze gratis zodat je meteen zelf aan de slag kan.

Download de inspiratienota

Deel dit artikel

Chris Wuytens_acerta

Geschreven door Chris Wuytens

Managing Director Acerta Consult
Professor HRM KU Leuven en VUB

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Fietslease: onmisbaar als aantrekkelijke werkgever?

24 april 2024
Karolien Van Herpe

Sinds 1 mei 2023 werd de fietsvergoeding verplicht in de privésector. Dit zorgde ook voor een heuse boost in het aantal mensen dat koos voor een fietslease. Je kan bijna niet meer achterblijven wil je je op de kaart zetten als aantrekkelijke en duurzame werkgever. Ontdek waarom je hierop moet inzetten.

Lees meer
Werkgevers

Flexi-jobbers aannemen: hoe begin je daaraan?

18 april 2024
Sophie Vantomme

Wil je graag beroep doen op een flexi-jobber, maar weet je niet hoe je hier precies aan begint? Er zijn een aantal voorwaarden waaraan zowel jij als de flexi-jobber moeten voldoen.

Lees meer
Werkgevers

Veranderen van sociaal secretariaat: interessant of niet?

10 april 2024
Angela Mastronardi

Is je bedrijf gegroeid, maar blijft de digitalisering van je loonadministratie achter? Word je niet snel geholpen bij vragen over loonberekening? Of ben je op zoek naar een ervaren dossierbeheerder die ook écht bereikbaar is? Dan is het hoog tijd om een nieuw sociaal secretariaat te overwegen.

Lees meer